10 rad pro eko život bez plastů: plátěná taška a mléko z automatu | Blog
12.03.2024
DarčekyOdSrdca
2024-03-12 10 rad pro eko život bez plastů: plátěná taška a mléko z automatu      Délka čtení: 3 min.

10 rad pro eko život bez plastů: plátěná taška a mléko z automatu

Plasty je třeba separovat a vyhazovat do speciálních kontejnerů. To je fakt, který už ovládá každý. Zkuste jít ještě dál, za hranici své komfortní zóny. Omezte množství plastů v domácnosti na minimum.

plátěná taška přes rameno

Igelitové tašky, mikrotenové sáčky, PET lahve, obaly z drogerie, lepící pásky, kelímky z jogurtů. Zamysleli jste se už někdy nad tím, kolik plastů vyhodíte do koše během jednoho měsíce? Pokud vám není toto množství lhostejné, je na čase s ním něco udělat. Začněte sami od sebe a s malými změnami.

1. Nahraďte „igelitky“ plátěnými taškami

Igelitové tašky jsou jedním z největších problémů v mnoha českých domácnostech. Průměrný Slovák spotřebuje ročně přibližně 466 kusů. Není se čemu divit. V hypermarketech je dlouhá léta rozdávali jako teplé rohlíky a lidé si rychle zvykli chodit na nákup s prázdnýma rukama.

Statistiky změníte jen tak, že si pořídíte plátěnou tašku. Je šetrná k životnímu prostředí a vydrží vám mnohem déle než ta z plastu. Bez obav odnesete i těžší nákup a můžete si ji dotvořit kreativním potiskem.

2. Používejte síťky místo mikrotenových sáčků

Nákup v běžných potravinách se obvykle neobejde bez použití sáčků. Mikrotenové sáčky, na rozdíl od igelitových tašek, nejsou zpoplatněny a u pultů je jich vždy dostatek. Nevšímejte si jich a pořiďte si ekologickou alternativu – síťky. Můžete je koupit nebo ušít ze staré záclony a nakoupíte do nich ovoce, zeleninu, ale také pečivo.

3. Potraviny skladujte ve skleněných dózách

Kromě nakupování se zaměřte také na vlastní domácnost. V čem máte uskladněné koření, mouku nebo těstoviny? Pokud jsou to plastové nádoby, je načase je vyměnit za skleněné. Kromě toho se sklo ve srovnání s plastem snáze udržuje v čistotě.

skleněné nádoby s potravinami

4. Mléko nemusí být jen v kartonu

Dalším způsobem, jak žít ekologičtěji, je kupovat mléko z automatů. K čepování mléka poslouží jedna skleněná láhev, kterou můžete opětovně používat.

5. Kupujte nebalenou zeleninu a ovoce

Balenému ovoci a zelenině se vyhnete velice snadno, když budete nakupovat na místním trhu. Právě zde koupíte zdravé a čerstvé potraviny, které nemusely cestovat tisíce kilometrů v plastovém košíku. Pokud už máte chuť na španělské mandarinky, vyberte si ty, které si sami navážíte.

6. Načepujte si aviváže a prací prostředky

Obchůdků, ve kterých si zakoupíte potraviny do vlastních nádob neustále přibývá. Je to dobré znamení, že se lidé snaží žít bez odpadu. Kromě potravin si můžete ve vlastních obalech odnést také kosmetiku nebo prací prášky a aviváže.

7. Vyhýbejte se plastovým hračkám

S příchodem dítěte do rodiny přijdou i hračky. Obvykle jsou barevné, plastové a po pár měsících se z nich stane odpad. Než příště koupíte další, poohlédněte se po vhodné dřevěné alternativě. Výhodou dřevěných hraček je i to, že je lze snadno zrenovovat.

8. Umývejte si zuby ekologickými kartáčky

Zdá se vám to nepodstatné? I takový kousek plastu jako zubní kartáček se počítá. Dnes už seženete kartáčky, které jsou vyrobeny například z bambusu. Hlavička se štětinami se odlomí a směřuje do plastů. Zbylou část rukojeti můžete vyhodit do kompostu. Po pár týdnech nebude po ní ani stopy. Umývejte si zuby ekologickými kartáčky: Najděte si výrobky, které vám vyhovují a udržujte tak zdraví své ústní dutiny. Nezapomeňte ani na pravidelnou kontrolu u svého stomatologa alespoň jednou za rok.

9. Zabalte potraviny do fólie ze včelího vosku

K tomu, abyste uchovali potraviny v ledničce čerstvé, nepotřebujete fólii. Potraviny ochrání i látka napuštěná včelím voskem, kterou koupíte ve specializovaných obchodech. Takový „papír“ zahřejte před použitím rukama a poté do něj zabalte potraviny. Po pár minutách ztuhne v chladničce do požadovaného tvaru. Dá se mýt a při správné péči vydrží až 12 měsíců.

10. Pijte vodu z vodovodu

Poslední věcí, kterou můžete udělat pro naši planetu je přestat kupovat balené vody. V Česku teče kvalitní voda i z vodovodu, a tak nejste odkázáni na minerálky nebo jiné slazené nápoje v PET lahvích. Vodu snadno dochutíte citrónem, mátou nebo domácími sirupy.

 

Chci plátěnou tašku s vlastním potiskem