Jarní obnova zahrady: Připravte se na zahrádkářskou sezónu | Blog
18.03.2024
DarčekyOdSrdca
2024-03-18 Jarní obnova zahrady: Připravte se na zahrádkářskou sezónu      Délka čtení: 4 min.

Jarní obnova zahrady: Připravte se na zahrádkářskou sezónu

I vy cítíte jaro ve vzduchu? Neodkládejte to a vrhněte se na probuzení vaší zahrádky k životu. S příchodem zahrádkářské sezóny jsme plni energie, plánů a představ o vysněné zahradě. Ale jak to udělat tak, aby semínka klíčila podle našich představ a půda byla připravena vydat tu nejlepší úrodu? Prozradíme vám zahrádkářské tipy, jak přetavit vaši dřinu na doslova plodný ráj. A když už budete s úsměvem sledovat, jak se rostlinky prodírají ven ze země, mrkněte se i po dokonalém dárku pro zahrádkáře – kamaráda, kamarádku nebo pro vás. Například to může být stylové tričko s vlastním potiskem nebo hrnek se špetkou humoru, personalizované dárky pro zahrádkáře mohou skvěle ukázat vášeň pro tuto důležitou, ale zároveň i relaxační práci v zahradě. Pro další dárkové a zahrádkářské tipy čtěte dál.

Začněte zahrádkářskou sezónu s elánem: Kdy začít sázet semínka?

Jaro signalizuje start nové sezóny plné svěží zeleně a pestrobarevných květin. Jak každý rok, tak i tento, nám jde hlavou otázka: „Kdy je ten správný čas na to, abychom zasadili první semínka?". Každá rostlinka má své jedinečné potřeby. Když skončí mrazy a půda se začne ohřívat, v březnu už můžeme hravě zasadit hrách nebo špenát. Teplomilné rostlinky, jako jsou: rajčata, papriky či lilky si ptají trochu více slunce, proto s jejich termínem sázení počkejte do konce dubna nebo května.Se sázením raději opatrněji, nenechte se unést příliš brzkým sázením. Snadno se může stát, že vaše úsilí pokryje sněhový koberec kvůli pozdnímu mrazu.

Jarní obnova zahrady: Připravte se na zahrádkářskou sezónu

Jak připravit půdu na zahrádkářskou sezónu?

Pro odstartování úspěšné zahrádkářské sezóny, je třeba si nejprve vyčistit pozemek či vyvýšené záhony, a to od zbytků ze starých rostlin a plevele. Na škodu nebude ani využití kompostu nebo jiného hnojiva. Dodají vaší půdě živiny a ještě ji i pořádně provzdušní. Půdu je důležité i překypřit kopáním, čímž se ještě více provzdušní a kořeny rostlin budou mít prostor pro pořádný růst, také se k nim jednoduše dostane voda. Pokud máte hlínu tvrdou a těžkou jako beton, můžete ji promíchat s pískem nebo jemnějším zahradnickým substrátem. Nakonec nezapomeňte celý terén v zahradě uhladit a co nejvíce odstranit jámy a hrudky, což pomůže rozdělit vodu rovnoměrně po celé zahradě.

Zahrádkářské tipy pro úspěšný start do nové sezóny

To, že před startem zahrádkářské sezóny byste měli mít bezpodmínečně nachystané veškeré zahrádkářské náčiní, které budete potřebovat je jasné. Ale stejně důležité je i promyslet si, jaké kvítky, zeleninu či ovoce, chcete letos vysazovat. Také nezapomeňte myslet na velikost vašeho záhonu či zahrady, a také na to, jak na tuto plochu vhodně namixujete všechny tyto plodiny. Určitě nezaškodí myslet i na to, které rostlinky jsou k sobě vhodné a také na velikost jednotlivých rostlinek. Vysoká rajčata, mohou ubírat sluneční světlo nízké ředkvičce. Dobře k sobě pasují při výsadbě plodiny jako jsou: cibule – česnek, rajčata – mrkev, jahody – hrášek – okurky.

Nezastavte se jen při praktičnosti, nezapomeňte myslet také na krásu vaší zahrady a rozmanitost výsadby. Svým pěstováním různých rostlin a květin můžete přispět k rozmanitosti prostředí, k jeho příjemnému vzhledu, ale také k životu různých druhů motýlů, včel a jiných živočichů.

Jarní obnova zahrady: Připravte se na zahrádkářskou sezónu

Originální dárek pro zahrádkáře či zahrádkářku? Žádný problém

Máte doma nebo mezi kamarády někoho, kdo žije zahradou? Dopřejete jim malou odměnu po dnech strávených v zahradě, může to být praktický dárek s vlastním potiskem nebo i originální dárek, který rozveselí i po tom nejnáročnějším dni. Originální dárek jako poděkování za práci v zahradě jistě potěší. Co takhle vymyslet originální personalizované dárky pro vašeho zahrádkáře nebo zahrádkářku, nejen na narozeniny či svátek?

Tričko s vlastním potiskem pro zahrádkáře, zahrádkářku

Zaručenou radost zahrádkáři udělá tričko s vlastním potiskem, s textem „Všude dobře, v zahradě nejlépe“ nebo s oslovením a vtipným dodatkem „Nejlepší zahrádkář – Moje zahrada = můj hrad“. Na triko můžete nechat potisknout i fotografii ze zahrady či fotografii oblíbené rostlinky. A představte si ten příjemný pocit, když bude v tom tričku chodit a pracovat ve své zahradě. Bude to zpestřením nejen pro něj, ale také magnet na úsměvy ostatních blízkých. Tento praktický a zároveň personalizovaný dárek ocení nejeden zahrádkář. Tričko s vlastním potiskem vydrží, potěší a bude se příjemně nosit při práci v zahradě nebo jen tak, pro volný čas. Ideální je vybrat triko ve světlých barvách, které méně lákají hmyz a přitahují sluneční paprsky.

Personalizovaný hrnek = milý dárek pro zahrádkáře

Personalizovaný hrneček s vlastním potiskem je ideální dárek pro milovníky zahrady a přírody. Představte si tu radost, když si dá ranní kávičku z hrníčku s vlastním potiskem a přitom se dívá na svou zahradu. Zahrádkáři jistě ocení i nerozbitný plechový hrneček s vlastním potiskem. Na hrníčku může být fotografie oblíbené rostlinky nebo veselý citát o zahradničení „Když zahrada volá, musím jít. Ale až po ranní kávičce.“.

Jarní obnova zahrady: Připravte se na zahrádkářskou sezónu

Plátěná taška s vlastním potiskem pro zahradnici, milovnici bylinek

Při sklizni bylinek milovníci přírody ocení i bavlněnou látkovou tašku s vlastním potiskem, která slouží jako vhodná alternativa ke košíku na sběr bylinek. V bavlněné tašce se bylinky nespaří a pohodlně si je v ní můžete odnést domů. Takový osobní dárek je to „pravé ořechové“ i pro vaši milovnici přírody. Inspirovat se můžete i dalšími 7 tipy na zero waste dárečky, které milovníky přírody jistě potěší. Na bavlněnou tašku na bylinky si můžete nechat potisknout např. vtipný text „Bylinky jsou moje šálek čaje“ nebo obrázky jednotlivých bylinek s jejich názvy, které máte v plánu do této bavlněné tašky s vlastním potiskem sbírat.

Jiné fotodárky s vlastním potiskem pro zahrádkáře / zahradnici

Zahrádkáře potěší i jiné personalizované dárky, například. fotokalendář s fotografiemi květin a rostlin či fotoobraz z vlastní fotky přírody. Víte co je nejlepší na těchto dárcích? Můžete si je navrhnout podle svých představ – od barvy, provedení až po vlastní potisk. Tak neváhejte a dejte do svých dárků trochu osobního stylu.

 

Objednat dáreček s vlastním potiskem