10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovo | Dárečkyodsrdce.cz
22.07.2024
DarčekyOdSrdca
2024-07-22 10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovolené      Délka čtení: 5 min.

10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovolené

10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovolené

Znáte někoho ve svém okolí, kdo by se ze své dovolené vrátil bez jediné fotky? V dnešní digitální době by to bylo něco mimořádně neobvyklého. Vždyť řekněme si pravdu, už i v běžném životě vytahujeme ze svých kapes mobilní telefony na každém kroku, abychom si uschovali různé, občas i zcela bezvýznamné momenty každodenní reality. Možná právě proto se mnozí snaží o to, aby záběry ze speciálních událostí byly exkluzivní. Pokud se už těšíte na paměťovou kartu plnou krásných fotek z vaší letošní dovolené, tento článek bude pro vás užitečný.

10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovolené

1. Poznáte se?

Pokud jste jedním z těch posledních mohykánů, kteří k pořízení fotografií nepoužívají pouze svůj telefon, posíláme vám jednu imaginární jedničku s hvězdičkou. Na druhé straně bychom vás chtěli upozornit i na to, že nestačí mít jen kvalitní fotoaparát, pokud jej neumíte správně používat. Základní funkce samozřejmě není těžké se naučit, ale byla by velká škoda nepoznat je všechny. Přečtěte si základní manuál vašeho zařízení, podívejte se na videa, tzn. tutoriály od jiných amatérských i profesionálních uživatelů modelu, který vlastníte vy. To stále není vše, co se týká sbližování se s vlastním fotoaparátem před samotnou dovolenou. Berte si ho s sebou všude, například na posezení s kamarády, rodinné procházky nebo i do práce. Experimentujte, zkoušejte a pilujte své dovednosti a talent tréninkem.

10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovolené

2. Mazat se může

Dokonalý záběr na první cvaknutí je podobným jevem jako láska na první pohled. Může to vyjít, ale není to nic obvyklého. Nebuďte na sebe příliš přísní a nečekejte, že z 10 fotek bude každých 10 dokonalých. Počítejte spíše s tím, že více bude těch nepovedených, a právě proto vám doporučujeme fotit co nejvíce. Tím nemáme na mysli to, abyste se na celé dění své dovolené dívali přes objektiv, ale vyskytne-li se takový moment, který si chcete uschovat i na fotografii, snažte se cvaknout spoušť několikrát po sobě.

Nebojte se mazat, pokud se některý ze záběrů nepovede. Ale udělejte to raději na konci dne. Někdy zdánlivě a na první pohled bezvýznamné momentky se vám mohou zalíbit nakonec nejvíc.

10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovolené

3. S bleskem nebo bez blesku?

Pokud nejste profesionálním fotografem, neznáte svůj fotoaparát lépe než svou dlaň a nevlastníte různé kvalitní blesky, tak naší jednoznačnou odpovědí je: bez blesku. Zapnout tento nástroj je velmi jednoduché, ale používat jej je už o něčem jiném. Blesk je jedna z nejnáročnějších funkcí jakéhokoli foťáku, namísto které byste měli upřednostňovat spíše noční režim nebo změnit nastavení v jiných světelných podmínkách.

4. Objekt a pozadí

Když najdete vhodný objekt pro fotografování, to ještě není zárukou hezké fotky. Stejnou důležitost má i to, před jakým pozadím se nachází. Čím je jednodušší a hladší, tím méně poutá na sebe pozornost. Zůstává tedy tím, čím má být: pozadím.

Není moc snadné se vyfotit u nějaké populární turistické památky, aniž by se na váš záběr „vešly“ i nějací cizí lidé. To opravdu není úplně žádoucí. Zkuste najít vždy takovou polohu, takový úhel, ze kterého umíte minimalizovat riziko toho, aby se na fotkách objevili „nevítaní“ hosté.

10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovolené

5. Harmonie

Není nutné to, aby se hlavní objekt nacházel ve středu fotky. Záběr by neměl být přeplněný, a toto si nezapomeňte připomenout zejména tehdy, pokud fotíte v rušném prostředí. Dobrá fotka je taková, na které se nachází prázdná plocha pro „oddech pro oči“. Výborným trikem je rozdělit záběr na tři části, vertikálně i horizontálně, a vždy zaostřit na jednu z linií. Pokud je pozadí zajímavější, vzrušující, efektnější a důležitější, položte jej na boční nebo spodní část, je-li nejdůležitější hlavní objekt fotografie, pak by měl zabrat dvě třetiny fotky v obou směrech.

10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovolené

6. Světlo rozhodne o všem

Určitě jste už slyšeli názor, podle něhož neexistuje nefotogenický člověk, jen špatné světlo. Ano, je na tom kus pravdy. Základním pravidlem focení je to, abyste se této aktivitě věnovali jen za dobrých světelných podmínek. Paradoxně to není v jasném počasí, silné slunce je nepřítelem fotografů. Nejkrásnější záběry se vám podaří zejména během západu nebo východu slunce nebo pod oblaky.

To jistě víte i vy, že pokud se hlavní objekt nachází před slunečními paprsky, získáte nakonec pouze jeho obrysy nebo nějakou tmavou siluetu. Pokud se focená osoba postaví naproti slunci, sice bude viditelná, ale bude se cítit nepříjemně a jen těžko ovládne své mimické svaly v ostrém světle. V tomto případě uděláte nejlépe tehdy, pokud se objekt osvětlí zboku. Pokud máte různé objektivy, určitě byste měli vědět, který se hodí na danou část dne a světelné podmínky. Při silném slunečním záření vám pomůže také sluneční clona.

10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovolené

7. Sýr? Raději ne

Pokud fotografujete osobu, věnujte pozornost několika maličkostem. V případě profilové fotky zepředu bude příznivé zvednout bradu a vystrčit ji dopředu. Tento trik opticky zmenšuje druhou bradu a ztenčuje krk. Nekřičte „SÝR!“ Není nic horšího než špatně nastavená a nepřirozená fotka, ty přirozené a spontánní jsou vždy krásnější. Možná neobvyklým, ale mnohem lepším trikem je přemýšlet o něčem příjemném nebo si připomenout nějakou vtipnou vzpomínku. Pokud nemáte na fotoaparátu funkci redukce efektu červených očí, můžete se mu snadno vyhnout tak, že se nebudete dívat přímo do fotoaparátu. Rysy obličeje stejně vyniknou mnohem lépe z boku.

10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovolené

8. Nebuďte profesionál

Na dovolené foťte proto, abyste si mohli domů vzít vzpomínky i ve vizuální, hmotné podobě. V dnešní době je velmi obtížné odolat pokušení fotit vždy kompatibilně se sociálními sítěmi. Zkuste to. Foťte všechno, co vám způsobuje radost, nejen to, co chcete ukázat jiným. Můžete mít sto nastavených fotografií při bezvýznamné fotogenické atrakci, za léta vám budou největší radost způsobovat i tak ty, které budete umět spojit s nějakými událostmi, nezapomenutelnými momenty a s významnými společnými chvílemi.

10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovolené

9. Shora je všechno krásnější

Pokud jste jedním z těch šťastlivců, kteří vlastní dron s kamerou, je skoro jisté, že si domů vezmete několik geniálních záběrů. Kvůli něčemu je úhel shora obvykle ten nejšťastnější. Pokud nemáte takové chytré letadélko, můžete si vyrobit i domácí verzi. Je to opravdu jednoduché: pořiďte si heliem nafouknutý balón. Zní to šíleně? Vyzkoušejte, máme pro vás i návod:

  • pořiďte si tak velký balón, který unese váš telefon a co nejlehčí šňůru dlouhou 2-3 metry,
  • telefon silně připevněte k balonu,
  • balón spouštějte do vzduchu pomalu,
  • v případě, že v blízkosti je nějaká voda, nezapomeňte na vodě odolné pouzdro,
  • vyhýbejte se ostrým větvím, elektrickým vedením,
  • nezapomeňte zapnout samospoušť.

10 tipů, jak udělat krásné fotky na dovolené

Zdroj fotek: freepik.com

10. Místo zoomu chůze

Pokud je to možné, nepoužívejte zoom. Tato funkce snižuje kvalitu, zejména ostrost fotografií. Namísto ní raději použijte své nohy – jednoduše jen přikročte k objektu focení blíže.

 

Prohlédnout personalizované produkty z vlastních fotek