10 tipů na letní víkendové výlety | Dárečkyodsrdce.cz
27.06.2024
DarčekyOdSrdca
2024-06-27 10 tipů na letní víkendové výlety po Slovensku      Délka čtení: 5 min.

10 tipů na letní víkendové výlety po Slovensku

Léto je obdobím jako stvořeným k cestování. Ožívají turistické destinace a nabízejí zážitky pro každého, od těch nejmladších až po nejstarší, včetně čtyřnohých mazlíčků. Podívejte se s námi na letní destinace na Slovensku, kde můžete strávit víkendový výlet plný dobrodružství, ale i odpočinku. Od horských túr, přes jízdu na kole až po relax u jezera, protože tohle všechno krásné Slovensko nabízí. Připravili jsme tipy na výlety pro různé typy lidí, díky čemuž si každý přijde na své.

Cestování po Slovensku je pro každého

Na Slovensku si každý přijde na své, rodiče, prarodiče, děti, studenti, ale i domácí mazlíčci. Vášniví sportovci, wellness chtivé dvojice, ale i nenároční či nároční turisté. Slovensko je různorodá země, ve které se nikdo na toulkách nemá šanci nudit. Z jakých letních víkendových výletů po Slovensku si vybrat? Inspirujte se tipy na využití volného času a volných víkendů na Slovensku:

1. Turistika po slovenských horách a vrších

Na Slovensku se můžou pyšnit krásnými majestátními Vysokými Tatrami, kde najdete turistické chodníčky nejen pro vysokohorskou turistiku, ale i nenáročné trasy pro začínající turisty. Navštívit se však vyplatí i jakékoli jiné vrchy a hory Slovenska, například Nízké Tatry, Slovenský ráj, Malé Karpaty, Malou Fatru, Strážovské vrchy či Vihorlatské Vrchy na východě Slovenska. Na turistiku si s sebou nezapomeňte sbalit praktický a nerozbitný plechový hrnek s vlastním potiskem.

10 tipů na letní víkendové výlety po Slovensku

2. Jízda na kolech či elektrokolech

Stále oblíbenější jsou cyklo výlety po Slovensku, po cyklostezkách či jiných vyznačených cyklo chodnících. Pro dříče jsou zde kola, ale i stále oblíbenější elektrokola, pro méně zdatné cyklisty. Mezi nenáročné a oblíbené cyklostezky patří například cyklotrasa nitranskou nivou, cyklotrasa k malodunajským mlýnům, nádherný je i Novolesnianský okruh ve Vysokých Tatrách, ale i okruh kolem Banské Štiavnice. Pro aktivnější cyklisty jsou oblíbené cyklo výlety Bachledovou dolinou či na Kubínskou holi. Na cyklo výlet si nezapomeňte obléct a na převlečení zabalit i funkční tričko s vlastním potiskem.

3. Relax u slovenských jezer

I když na Slovensku nemají moře, můžou se pyšnit krásnými jezery, u kterých si umíme kásně užít prodloužené letní víkendy. Oblíbené je „slovenské moře“ na východě Slovenska – Zemplínská Šírava, ale také Liptovská Mara, Počúvadlianske jezero, Velká Domaša, Sluneční jezera, Zlaté písky nebo jedinečné Kalameny či káď v Liptovském Jánu

10 tipů na letní víkendové výlety po Slovensku

4. Relax ve slovenských wellnessech

Wellness pobytů, které si můžete vybrat na Slovensku je opravdu velké množství. Sáhnout můžete po ověřeném tipu vašich známých nebo klidně vyzkoušet něco nového. Podívejte se určitě i na slevové portály, kde se můžete také inspirovat a lze si také výhodněji nějaký wellness pobyt pořídit. Vyhledávané jsou wellness pobyty v okolí Chopku, Terchové, na Donovalech, ve Vysokých Tatrách, ale i ve městech, například v lázeňském městě Piešťany či Bardějov. Wellness pobyt spolu s návštěvou města můžete spojit například i v Košicích, v Bratislavě či v Banské Štiavnici. Cestu autem na wellness pobyt vám může zpříjemnit vůně do auta s vlastním potiskem.

5. Aktivní odpočinek ve slovenských aquaparcích

Ideálně strávený víkend s dětmi na Slovensku může být klidně i v jednom z aquaparků, rozhodně je z čeho vybírat: Aquapark Tatralandia, AquaCity Poprad, Thermal Park Bešeňová, Aquapark Senec, Thermal Park Podhájska, Vadaš Thermal Resort Štúrovo, případné jiné. Výsledný výběr necháme na vás. 

10 tipů na letní víkendové výlety po Slovensku

6. Výlety po slovenských hradech, zámcích a klášterech

Pro milovníky historie a kulturních památek, či menší turistiky, jsou ideální pro výlety po Slovensku hrady, zámky a zámečky. Věděli jste, že na Slovensku je až 180 hradů a zámků? A kromě toho ještě dalších 425 klášterů. Je tedy z čeho vybírat. Mezi nejoblíbenější jednoznačně patří: Bratislavský hrad, Bojnický zámek, zámek Halič, Lupčiansky hrad, Čachtický hrad, Trenčínský hrad, Zvolenský zámek, Beckovský hrad, hrad Červený kámen, Spišský hrad, hrad Strečno, Ľubovniansky hrad či Oravský hrad. Na výlety po hradech a zámcích se vám sejde i vak či taška s vlastním potiskem, do kterých se vám vejde vše nejdůležitější, co potřebujete mít vždy po ruce.

7. Vyzkoušejte si adrenalinové zážitky na Slovensku

Na Slovensku najdete i množství adrenalinových zážitků, vyzkoušejte například jedinečné ferraty ve Slovenském ráji a ve Vysokých Tatrách, pronajměte si raft na řekách Dunajec a Poprad, absolvujte kurz skalního lezení na Súľovských skalách, vyzkoušejte si adrenalinovou jízdu na Formuli F4 nebo tandemový či sólo seskok z letadla. Na všechny tyto aktivity se nezapomeňte pohodlně obléct do funkčního nebo bavlněného trička s vlastním potiskem, nezapomeňte si sbalit i další tričko na převlečení, určitě se vám v létě sejde.

10 tipů na letní víkendové výlety po Slovensku

8. Výlety po rozhlednách Slovenska

Na Slovensku jsou stovky malých či větších rozhleden, které jsou položeny na nižších místech, ale také v úctyhodných nadmořských výškách s krásnými výhledy. Jsou téměř na každém kroku, i nedaleko míst kde naleznete víkendové pobyty. My pro vás vybíráme tyto tipy na nejkrásnější rozhledny na Slovensku: Rozhledna Terchovské srdce v Terchové, Vyhlídková věž Bojnice, Chodník korunami stromů Bachledka, Rozhledna Zbojská v Muránské planině, Rozhledna Dubová v Rajci, Rozhledna Tokaj v Malé Trni, Vyhlídková věž Hradová Rozhledna Soblahov „Dúbravka“, Rozhledna na vrcholu Velkého Lopeníku či Rozhledna na Kamzíku v Bratislavě. Na výlet na rozhlednu si nezapomeňte sbalit i mikinu s vlastním potiskem, pokud by tam nahoře foukalo, určitě se vám sejde.

9. Vyhlídkové lety přes Slovensko

Slovensko z ptačí perspektivy má své kouzlo, tak proč si toho neužít? Kromě letu v malých letadlech a vrtulnících, můžete letět i větroněm, adrenalinovějším rogalem či v romantickém balonu. Nejoblíbenější lety na Slovensku se pořádají přes různá města, například: Bratislavu, Poprad - Tatry, Košice, Trenčín, Prešov, Svidník nebo i jako romantický přelet přes Vysoké Tatry při západu slunce. Balónem můžete vyletět z více míst na Slovensku, je to také ideální dárek pro vaše blízké, může to být například z následujících míst: Košice, Spišská Nová Ves, Nitra, Piešťany, Sládkovičovo, Trnava, Trenčín či Poprad. Nezapomeňte vše zdokumentovat az nejkrásnějších fotografií si udělejte fotoknihu plnou zážitků nebo fotokalendář na příštích 12 měsíců.

10 tipů na letní víkendové výlety po Slovensku

10. Plavby po slovenských jezerech a řekách

I když Slovensko leží ve vnitrozemí, tak i tak si do vašich plánů na víkendové výlety můžete zahrnout i vyhlídkové plavby po jezerech či řekách Slovenska. Oblíbené jsou i zážitkové plavby na vorech - splav Dunajce v Pieninách, splav Váhu pod hrad Strečno nebo splav Oravy pod Oravský hrad. Plavby na lodích jsou vyhledávány hlavně na: Dunaji, Hronu, Oravské přehradě, Zemplínské Šíravě, Liptovskej Mare, po Baťově kanálu, na Váhu v Trenčíně či Sĺňavská plavba v Piešťanech. Pokud zvolíte skupinový splav některé ze slovenských řek, nezapomeňte si vytvořit skupinová trička s vlastním potiskem, podle kterých bude hned jasné, že k sobě jako tým patříte.

Teď už zbývá jen najít si volný víkend, vybrat si některý z tipů na víkendový výlet po Slovensku výše a užít si ho ve zdraví.