Dovolená se psem, jak ji zvládnout | Dárečkyodsrdce.cz
12.08.2024
DarčekyOdSrdca
2024-08-12 Dovolená se psem. Jak ji zvládnout levou zadní + tipy na zajímavé destinace      Délka čtení: 3 min.

Dovolená se psem. Jak ji zvládnout levou zadní + tipy na zajímavé destinace

Léto je nenávratně tady a vy možná právě řešíte, co udělat se svým čtyřnohým mazlíčkem během sezóny dovolených. Jednou z možností, jak tento problém vyřešit, je vzít ho na dovolenou s sebou. Přečtěte si několik tipů, jak naplánovat dovolenou s pejskem tak, abyste si ji naplno užili.

žena se psem na pláži

Jak se připravit na dovolenou se psem

Povinnosti, kterým se nevyhnete

V dnešní době už i zákony v Česku přikazují povinné čipování pejsků. Pokud jej ještě nemáte vyřešeno, doporučujeme dát začipovat svého miláčka ještě před odjezdem na dovolenou. Tak budete mít jistotu, že i kdyby se vám náhodou váš miláček zatoulal, pomocí speciální čtečky jej kterýkoli veterinář spolehlivě identifikuje. Pokud se chcete pojistit a zajistit, aby se vám pejsek vrátil co nejrychleji, můžete mu dát vyrýt své údaje na identifikační štítek, který mu upevníte na obojek.

Doprava - autem, vlakem či letadlem?

Nejčastější a nejpohodlnější volbou je auto. V tomto případě je třeba myslet zejména na bezpečnost nejen pejska, ale celé posádky. Ideální variantou je přepravní klec, která přesně vymezí prostor, kde se pejsek bude zdržovat a nebude svým pohybem vyrušovat řidiče, který se musí na jízdu soustředit. Nezbytností během cesty autem je pravidelný pitný režim, přestávky na venčení a případně občerstvení.

pes koukající z okna auta

Přeprava vlakem nebo autobusem je o něco omezující, avšak pokud ji dobře naplánujete, není nemožná. Cestovat s pejskem hromadnou dopravou znamená důkladně znát plán zastávek a přibalit si náhubek.

Na cesty do zahraničí využívají mnozí pejskaři i leteckou přepravu. Konkrétní podmínky má téměř každá přepravní společnost jiné, avšak obecně platí, že váš pejsek pojede v přepravní kleci v zavazadlovém prostoru. Pokud se rozhodnete pro tento způsob dopravy, vhodným řešením, jak co nejméně svého miláčka stresovat, jsou pilulky ke zklidnění.

Ubytování

Již při výběru destinace musíte myslet na vhodný výběr ubytování. Dogfriendly hotely, penziony, priváty nebo kempy jsou dnes v téměř každém regionu, stačí si vybrat ten správný. Pokud se svým mazlíčkem cestujete poprvé, určitě si prostudujte nějaký blog pro pejskaře, případně se připojte k tematicky zaměřené skupině na sociální síti. Získáte tak skvělé a ověřené tipy od zkušených cestovatelů.

Tipy na zajímavá místa pro dovolenou se psem

Přestože navštívit mnohá místa v Česku spolu s pejskem není nemožné, stále patříme mezi konzervativní země, kde je třeba si delší pobyt nebo dovolenou skutečně naplánovat. Často se totiž stane, že pokud nebudete prozíraví, můžete zůstat docela snadno i bez oběda, protože dogfriendly restauraci ve svém okolí nenajdete. Naštěstí, časy se postupně mění k lepšímu.

Mnohem benevolentněji přistupují ke čtyřnohým návštěvníkům v zahraničí. Příkladem je nedaleká Itálie, kde o misku s vodou pro nejlepšího přítele člověka zakopnete téměř na každém kroku. Výjimkou nejsou ani historické památky, kam vás může pejsek bez problémů doprovázet.

Česko a Slovensko – ideální místa pro dovolenou se psem

Pro čtyřnohé milovníky vody doporučujeme například přehradu Lipno, kde se mohou do sytosti vyřádit. Konkrétní tipy na ubytování naleznete zde.

Vynechat byste neměli zcela jistě anivýlet na Slovensko, dobrým příkladem jsou například Vysoké Tatry. Na Štrbském plese, v Hotelu Fis vašeho chlupatého průvodce čeká dokonce uvítací balíček nebo psí menu. V goralském Ždiaru určitě neobeďte Penzion Strachan. V našich velehorách platí, že se pejsek může pohybovat i v místech se 4. a 5. stupněm ochrany. Nezapomínejte však na vodítko, náhubek a vhodné chování, které nebude narušovat tamní faunu a flóru.

žena se psem na turistice

Zahraničí – ideální místa pro dovolenou se psem

Letní dovolená znamená většinou pobyt u vody. Toto jsou pláže nejbližších přímořských letovisek, kde váš pejsek nebude nikomu překážet a dokonce si může užít i dovádění ve slané vodě.

Chorvatsko

  • Pula – pláž Veruda
  • Krk – pláž Redagara
  • Baška – pláž Vela plaža
  • Crikvenica – Monty´s dog beach and bar
  • Pag – pláž v kempu Straško
  • Trogir – pláž v Kaštelu u Trogiru

Itálie

  • San Vincenzo – Dog beach San Vincenzo ( La spiaggia dei cani)
  • Lignano Sabbiador – Doggy beach
  • Caorle – Bau bau beach
  • Bibione – La spiaggia di Pluto
  • Silvi Marina – Bau beach

Ať už se vyberete kamkoli, věříme, že vám naše rady a tipy pomohou prožít skvělé chvíle s vaším čtyřnohým mazlíčkem a na nic důležitého nezapomenete.

Chybí mi identifikační štítek pro pejska