Připravte dokonalý velikonoční stůl s velikonočními koláčky
27.03.2025
DarčekyOdSrdca
2025-03-27 Připravte dokonalý velikonoční stůl s velikonočními koláčky      Délka čtení: 3 min.

Připravte dokonalý velikonoční stůl s velikonočními koláčky

Velikonoce, jeden z nejstarších a nejvýznamnějších křesťanských svátků, je za rohem a přípravy na ně byste rozhodně neměli podcenit. Kromě výslužek a dárků pro šibače, uklizené domácnosti a uvařeného velikonočního menu, byste neměli podcenit ani přípravu velikonočního stolu. Poradíme vám, co všechno by měl dokonalý velikonoční stůl obsahovat, a také vám dáme tipy na velikonoční koláčky, které by na vašem velikonočním stole určitě neměly chybět. Kromě toho vám poradíme ověřený recept na pečení Velikonočního beránka. Tak pojďme na to.

Velikonoční stůl – co by měl obsahovat

Velikonoční stůl by měl vypadat jarně, svěže a zároveň by měly být zachovány tradice. Ve výzdobě velikonočního stolu by neměly chybět různé větvičky z přírody, zejména "kočičky", jarní kvítky jako např. narcisy nebo již celoročně dostupné tulipány. Větvičky můžete dozdobit ručně malovanými vyfouknutými vajíčky, či jinými velikonočně laděnými ozdobami. Velikonoční stůl můžete dozdobit i originálními prvky, jakými jsou jednoznačně prostírání s vlastním potiskem, podle vašich podkladů, z vašich fotografií, obrázků nebo nápisů. Velikonoční atmosféru dotvoří i hrníčky s vlastním potiskem, na které si můžete nechat potisknout např. vtipnou fotografii z loňské velikonoční polévačky a pomlázky.

Velikonoční stůl

Jaké jídlo vybrat na váš velikonoční stůl

Na velikonočním stole by z jídel rozhodně neměla chybět vajíčka uvařená na tvrdo, zdravý křen, na kousky nakrájený tvrdý sýr, uzené masíčko, kvalitní domácí klobáska, domácí Vánočka, mazanec nebo doma upečený Velikonoční beránek. Chybět by neměla ani čerstvá zelenina a podle chuti i zavařované okurky nebo řepa. Na obsahu jídel na velikonočním stole byste neměli šetřit. Na velikonoční stůl si nezapomeňte přichystat i košík s výslužkami pro šibače, v podobě čokoládových vajíček, zajíčků či jiných originálních dárků pro děti.

Jaké velikonoční koláčky nesmí chybět na velikonočním stole

Je jasné, že Velikonoce se bez koláčků neobejdou. Na Velikonoce jsou velmi oblíbené zejména zákusky, bábovka, ale také Linecké koláčky a Perníčky, vykrajované s formičkami na vykrajování s velikonočními motivy. Nejoblíbenější jsou vajíčka, zajíčci, motýlci či květinky. Stále oblíbenější jsou i chutné malé Makronky. Vděčné jsou také velikonoční Muffiny, které můžete dozdobit jarními barvami nebo zápichy ve tvaru zajíčků a vajíček. Inspirovat se však můžete i dalšími tipy na velikonoční občerstvení v našem stále aktuálním článku: Udělejte si zdravou a chutnou Velikonoce spolu se svými dětmi.

Velikonoční zajíčci

Recept na Velikonočního beránka

Je obvyklé, že na několik velikonočních koláčků máme recept i z jiných období v roce, např. z Vánoc na perníčky, či z oslav na zákusky. Velikonočního beránka však pečeme jen jednou ročně, proto se můžete inspirovat naším osvědčeným receptem na jeho upečení. Budete potřebovat formu na pečení ve tvaru beránka a následující ingredience:

  • 4 vajíčka,
  • 2 hrnečky polohrubé mouky,
  • 1,5 hrnečku práškového cukru,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 1 balíček kypřícího prášku,
  • 5 lžic oleje,
  • 5 lžic vlažné vody,
  • špetka soli,
  • trochu másla a hrubé mouky na vysypání formy,
  • 2 hrozinky na očka, práškový cukr na posypání a ozdobnou stužku na krk.

Postup pro přípravu Velikonočního beránka: Pro přípravu těsta nejprve utřeme samostatně žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme olej a vlažnou vodu. Následně vše spolu vyšleháme mixérem do pěny. Polohrubou mouku smícháme s kypřicím práškem do pečiva a vše spolu přidáme do žloutkové pěny. Do bílků přidáme špetku soli a pomocí mixéru z nich vyšleháme tuhý sníh, který postupně vařečkou vmícháme do těsta. Vše je potřeba spolu jemně, ale zároveň precizně promíchat. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a necháme péct v předehřáté troubě – na 180 °C v elektrické troubě a na 160 °C v horkovzdušné troubě, přibližně 45 minut. Aby se vám pěkně povedl, po upečení je třeba nechat beránka nejprve ve formě vychladnout a teprve poté jej vyklopit. Nakonec nezapomeňte beránkovi přitlačit rozinky namísto oček, pocukrovat ho přes sítko a na krk zavázat mašličku ze stužky.

Připravte si doma originální Velikonoce

Originální Velikonoce si můžete připravit i vy. Velikonoce se bez pochyb pojí s jarem a probouzením se přírody. Jak však jaro přivést do vašeho interiéru, kromě přípravy velikonočního stolu a velikonočních koláčků? Inspirovat se můžete tipy v našem stále aktuálním článku - Jarní osvěžení domova: Jak přinést jarní atmosféru do vašeho interiéru? A teď vzhůru se vnést jaro i do vašeho domova.

Objednat personalizované dekorace