Vy si doma nehrajete? | Dárečkyodsrdce.cz
27.08.2024
DarčekyOdSrdca
2024-08-27 Vy si doma nehrajete? Přečtěte si 5 důvodů, proč byste měli začít už dnes večer      Délka čtení: 3 min.

Vy si doma nehrajete? Přečtěte si 5 důvodů, proč byste měli začít už dnes večer

Kdy jste si naposledy zahráli partičku žolíka? Šachy, kde jste své mozkové závity museli pořádně potrápit nebo zábavnou společenskou hru, při které jste se od smíchu až za břicho chytali?

Mnozí z nás si hrát zapomněli. Chtě či nechtě. Pokud vám však při čtení úvodních řádků tak trochu poskočilo srdce, určitě nepřestávejte a čtěte dál... Někde tam ve vás je malé dítě, které si chce hrát. A vy byste mu to měli umožnit. Proč?

Hrací plocha s mnoha barevnými figurkami

Poznejte benefity her nejen pro děti, ale také pro dospělé

Hry z nás dělají lepší lidi. Možná to zní trochu troufale, ale pokud si sečteme všechny výhody, které nám tak jednoduchá aktivita, jakou je hraní se přináší, rychle zjistíme, že je to tak. Nezáleží na tom, jestli máte doma jedináčka toužícího po pozornosti, nebo hejno dětí. Hrát by se měli dokonce i bezdětní dospělí. Pozitivně to ovlivňuje jejich psychickou pohodu, socializaci a rozvoj vzájemných vztahů.

Těchto pět jasných důvodů vás přesvědčí vytáhnout karty, pexeso nebo Člověče, nezlob se! už dnes večer.

Hrajte si s rodinou či přáteli a získejte vzpomínky k nezaplacení

Společně strávený čas je vzácný. V dnešní mediální době, kdy držíme v ruce telefon častěji než dlaň milované osoby, se reálný kontakt vyvažuje zlatem. Společenská hra ve dvou, rodinná partička kvarteta s vlastními kartami z fotek z dovolené nebo piškvorková výzva pro vašeho teenagera jsou skvělý způsob, jak se vrátit v čase zpět a budovat ztracené vazby. Hrát si, to znamená dívat se vzájemně do očí, poslouchat, co říká ten druhý a zajímat se o něj. I když formou „hravého“ soupeření. Stále nestačí? Výbuchy smíchu a zábava na sebe nenechají dlouho čekat.

Cvičit nemá jen tělo, ale i mysl

O potřebě cvičení posloucháme z každé strany. Možná sami cítíte, že byste měli své tělo rozhýbat při běhu v přírodě nebo mu dát alespoň jednou týdně pořádně zabrat v posilovně. Co však váš mozek? Hry jsou ideálním způsobem, jak procvičit své mozkové závity a udržet v kondici nejen své svaly, ale i šedou kůru mozkovou. Zdravý životní styl – to je přece ta správná rovnováha těla a mysli. Naučné společenské hry mohou být dokonce skvělou cestou, jak získat nové poznatky a znalosti. Vzpomínáte si, jak vám hry v dětství pomohly naučit se nové informace? Vraťte se o pár krůčků zpět… Neměli bychom si přestat hrát kvůli tomu, že stárneme, ale právě to, že si nehrajeme, může být důvodem, proč se cítíme být staří.

Hrací plocha Monopoly s figurkami

Poznejte svého nového partnera nebo ten pravý charakter

Zůstaňme ještě na chvíli v dětství. I vy jste si vybírali kamarády podle sympatií? Výrazy jak pojďme si spolu hrát nebo s tebou si nehraju! jste přece používali dennodenně. Během dospívání se to ale kdesi vytratilo, a to je škoda. Díky hrám jsme si přece nacházeli nové přátele a zjišťovali, jací ve skutečnosti jsou. Nemusíte teď hned běžet na pískoviště. Chcete-li lépe poznat svého nového partnera stačí, když zpod gauče vytáhnete nějakou napínavou společenskou hru nebo si společně poskládáte puzzle z vaší společné fotky, které vám navíc zůstane na památku.

Rozvíjejte fantazii, kreativitu a své nepoznané stránky

Dalším bonusem, který při hrách objevíte, je nejen lepší poznání svých spoluhráčů, ale i sebe sama. Možná najednou zjistíte, že velmi neradi prohráváte nebo naopak empaticky přenecháte výhru někomu, kdo po ní velmi touží. Kromě toho, u některých společenských her musíte zapojit velkou dávku kreativity a fantazie, abyste se ve hře posunuli dál. Příjemná změna po monotónní kancelářské či manuální dřině od pondělí do pátku, co řeknete?

Být tak opět dítětem… díky hrám na moment můžete

Přistihnete se někdy při podobné myšlence nebo v dobrém závidíte svým dětem bezstarostné období dětství? Žádné stresy, deadline či neúprosné uzávěrky, žádné povinnosti a monotónní pracovní týden… Od této představy vás dělí jen krůček, nebo otevření zásuvky, kde běžně uchováváte hry a karty. Vyberte si, řekněme, nenáročné pexeso. Budete překvapeni, jak rychle se dokážete nastavit na vlnu pohody, zresetovat hlavu a emocionálně si odpočinout. Dokonce tak, že se hraní pexesa stane vaším novým zvykem.

NÁŠ TIP:

Udělejte z obyčejného pexesa hru, při které se zabaví celá rodina. Díky personalizovanému pexesu si můžete namíchat svůj vlastní mix oblíbených obrázků nebo rodinných fotek. Jednoduché otáčení kartiček najednou nabude nového, osobního rozměru.

K tomu, abychom si dopřáli všechny výhody, které nám hraní přináší, nepotřebujeme mnoho. Postačí oprášit společenské hry zpod sedačky a uvidíte, jak rychle se k vám přidají i ostatní členové rodiny či přátelé. Minimálně tak rychle, jak se dostaví dobrá nálada, emocionální pohoda a odpočinek od každodenních povinností. Pokud se žádné hry u vás doma nenajdou, nezoufejte, můžete si vytvořit své vlastní personalizované hry, byť i z pohodlí obývacího pokoje.

Příjemnou zábavu!

Rozházené dílky puzzle

Chci si vytvořit personalizovanou hru