Proč pít čaj i během léta? Osvěží Vás více než zmrzlina
08.09.2022
DarčekyOdSrdca
2022-09-08 Proč pít čaj i během léta? Osvěží Vás více než zmrzlina      Délka čtení: 3 min.

Proč pít čaj i během léta? Osvěží Vás více než zmrzlina

Letní teploty dávají zabrat nejen přírodě okolo nás, ale také našemu organismu. Všeobecná představa je, že se v takovém teple třeba zchladit. Jak však postupovat, aby jsme si chtě-nechtě nezpůsobili ještě více těžkostí? Řešení je pro mnohé překvapivé. Přečtěte si, proč pít kvalitní čaj i během léta či teplých dnů a jaký si vybrat, abyste z něj vytěžili maximum.

čaj na stole s jahodami

Proč pít teplé nápoje jako například čaj, místo těch chlazených?

Pokud jste si tipli, že právě teplota je hlavním důvodem, proč o pití čaje hovoří odborníci jako o vhodné alternativě pro horké dny, uvažujete správně. Mnozí si totiž mylně myslí, že nejvhodnější způsob, jak se v horkém počasí osvěžit, jsou chlazené nápoje, zmrzlina či nanuky.

Představte si však svůj organismus jako rozžhavenou pec. Když na ni nalijete ledovou vodu, nastane šok. Tekutina sice způsobí nárazové ochlazení, avšak, je jen dočasné. Navíc musí Vaše tělo vynaložit velké úsilí a energii na to, aby příliš velký teplotní rozdíl vyrovnalo, čímž, přirozeně, opět stoupne jeho teplota. Výsledkem je, že se po ledově chladném drinku cítite po chvíli ještě hůř. Dokonce není vyloučeno nepříjemné pocení a ještě větší pocit horka. Nemluvě o bolesti v krku, která v létě skutečně není záviděníhodná.

Právě z tohoto důvodu jsou teplé nápoje lepší volbou. Případně takové, které je možné označit za vlažné nebo takové, které mají pokojovou teplotu. Čaj, či už ovocný, bylinný, zelený, nebo černý, se tak stává pro mnohé volbou číslo jedna nejen v zimním období. Pokud si navíc chcete dopřát jeho ostatní benefity, není jedno, jaký čaj si zvolíte a ani to, jak ho připravíte.

 

Benefity pití čaje v zimě i v létě. Poznáte je?

V první řadě třeba odlišit čaj od čaje. Ti, kteří po něm sahají často, zřejmě budou vědět, že řeč je o sypaných čajích a porcovaných (pytlíkových). Pokud hledáte kvalitu, první varianta bude pro Vás správnou volbou. Mimo ní Vám totiž sypané čaje přinášejí celou škálu pozitivních účinků na Vaše psychické, ale i fyzické zdraví a rovnováhu. Jaké konkrétně?

různé druhy čajů

Proč pít černý čaj?

  • díky obsahu kofeinu dokáže nahradit kávu
  • odbourává stres
  • bojuje se žaludečními problémy
  • snižuje zlý cholesterol v krvi
  • snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • snižuje hladinu cukru v krvi

 

Proč pít zelený čaj?

  • zrychluje metabolismus, pomáhá při chudnutí
  • zpomaluje zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle
  • chrání před krevními sraženinami v krevních cévách (riziko infarktu)
  • snižuje riziko rakoviny jícnu
  • redukuje hladinu zlého cholesterolu
  • díky obsahu teaninu má antidepresivní účinky
  • působí pozitivně na pleť (antioxidanty omlazují)

 

Proč pít čaj z bylinek?

  • salvěj pomáhá při zánětu a bolesti krku
  • heřmánek uklidňuje
  • máta pomůže při trávících těžkostech
  • čaj z mateřidoušky blahodárně působí na průdušky
  • slézový čaj je skvělý pomocník při suchém dráždivém kašli
  • čaj z alchemilky upraví hladinu hormonů
  • nechtíkový čaj uleví při zánětu
  • lipový a bezový čaj jsou nepostradatelní pomocníci v čase chřipky a nachlazení

 

Stačí si jednoduše vybrat a užívat si osvěžení a blahodárné účinky čaje během celého roku. Mnoho zelených čajů je možné sehnat v kombinaci s ovocem, nebo černé čaje pak v kombinaci s kořením, které čaji dodají jedinečnou vůni a chuť. Sypané směsi skutečně dokáží překvapit originálními kombinacemi. Když se k nim přidá i personalizované balení platí, že je sypaný čaj s fotkou skvělým dárkem pro kohokoliv, na kom Vám záleží. 

sypaný čaj s vlastní fotkou

Chuť čaje však lehce ovlivní například způsob přípravy. Pokud jej zanedbáte, snadno se může stát, že namísto osvěžujícího (i) letního nápoje vznikne hořký a horký drink, který rozhodně více neochutnáte. Jak tedy čaj správně připravit?

 

Jak připravit čaj pro letní osvěžení?

Kvalitní sypaný čaj se skládá z listů čajovníku a případně dalších ingrediencí (ovoce, bylinky, květy, koření…). Podle způsobu zpracování lístků si vybíráme čaj zelený nebo černý. Samozřejmě, v nabídce specializovaných prodejen můžeme najít i bílý čaj, oolong nebo oblíbený zemitý pu-erh. V případě bylinkových čajů platí, že sice neobsahují rostlinu čajovník, ale jejich výluhem získáme bylinný nápoj s příznivými účinky. Každý ze vzpomenutých se však připravuje trochu jinak, bez ohledu na roční období. Rozhodující je nejen teplota vody, ale také čas louhování.

 

Černý čaj – postup a návod na přípravu

Pokud si chcete připravit lahodný černý čaj, budete potřebovat ohřát vodu na 100 °C a tedy ji nechat projít varem. V momentě, kdy se objeví bublinky, zalijte černý čaj a nechte louhovat 2-3 minuty. Intenzívnější chuť a léčivější účinek v případě zažívacích těžkostí dosáhnete, když dobu prodloužíte na 5 minut.

 

Zelený čaj – postup a návod na přípravu

V případě zeleného čaje je teplota o něco nižší, přibližně 75 °C. Před zceděním nechte lístky ve vodě jen jednu až tři minuty, jinak hrozí, že čaj zhořkne. Lístky však nevyhazujte, čaj si z nich můžete připravit znovu, dokonce ještě dva krát. Stačí o něčo málo prodloužit dobu louhování.

 

Bylinný čaj – postup a návod na přípravu

I v případě bylinných čajů by měla voda dosáhnout bod varu. Vybrané bylinky (nebo jejich směs) zalijte podle návodu. Ve všeobecnosti platí, že bylinky louhujeme přibližně 10 minut, někdo dokonce sítko nechává v konvičce na čaj až dokud jej nevypije (pozor, při některých bylinách může způsobit hořkost).

Podařilo se Vám připravit si čaj přesně podle svýh představ? V tom případě si ho v letních měsících (pokud opravdu netoužíte po teplém nápoji) klidně nechte ochladit na pokojovou teplotu a popíjejte například i během celého dne. Pokud Vám ke spokojenosti chybí už jen ideální šálek, vyrobte si jej. Z personalizovaného hrnečku na čaj, přesně podle Vašeho gusta, Vám bude chutnat jak během horkých, tak i během chladných dnů. Jak jsou na tom Vaše zásoby čaje?

Koupit vyjimečný čaj